Sunday, 2 November 2014

Vorstirull Jamie ainetel

Kui sul on peres jahimees, siis pole kvaliteetse metsaliha hnkime eriline probleem, õigemine tuleb see ise koju.Vahel lihana, teinekord vorsti või konservina. Oleneb jahimeeste soovist. Tänavu toodi väike kogus metssea toorvorstina. See andis mulle hea võimaluse katsetada ühte Jamie Oliveri retsepti, raamatust Jamie kodus, mis mul juba ammu mõttes mõlgub. Kunagi pole olnud pikki toorvorste ja poevorstid ei tundunud piisavalt motiveerivad, aga need metsseavorstid tundusid olema parim võmalus. Nüüd, kui ma esimest korda retsepti lugesin sain ma muidigi teada, et Jamiel ka ei olnud pikki vorste, ta lihtsalt keerutas need ühenduskohad lahti.


Retsept on järgmine:
~500g ulukilihast toorvorsti
kolm sibulat
2-3 rosmariinioksa
oliivõli
u 20-30g võid
soola, pipar
2-3 loorberilehte
muskaati
neli grilltikku

Keeruta lahti vorstide ühenduskohad ja vajuta need massi täis. Kuna mul olid vorsti nii kahe kui kolme ja ka nelja kaupa, siis sidusin ma osa neist omavahel kokku ja sain kaks pikka vorsti. Aseta kaks vosti kõrvuti ja keera need spiraali. Torka grilltikud rullist läbi, et see püsima jääks, jälgi, et ühe tiku vähemalt torkad ikka läbi seal, kust vorst otsa lõppes. Nüüd vajuta rull pisut lapikumaks. Maitsesta rull soola, pipra, pisukese muskaadi ja hakitud rosmariiniga. Nirista peale oliivõli

Pane ahi sooja 200C juurde, pane vorm ahju.

Koori ja viiluda sibul. Võta ahjust soe vorm, nirista sinna oliivõli, pane viilutatud sibulad ja või. Maitsesta soola (soola väga isegi ei pea panena, kuna hiljem tuleb siia peale puljong ja vorst on ka soolane) ja pipraga. Tõsta sinna peale vorstirull, torka vorstide vahele paar loorberilehte ning aseta ahju umbes 40 minutiks. 

Kaste:
1-2 spl jahu
50-100 ml balsamiädikat (Jamiel oli 125ml, mul oli pudeli põhjas umbes 50 ml)
300ml puljongit

Kastme jaoks tõsa vorm ahjust pliidile (mina võtsin julguse kokku ja panin koos ahjuvormiga pliidile, kui ei julge, vala sobivasse potti/panni). Tõsta vost kõrvale, puista sibulatele jahu, sega. Vala peale balsamiäädika ja puljong (mina tegin kanapiljongikuubikust puljongi, kuna kasutan kuubikuid minimaalselt ja see oli mu ainus valik). Lase keema tõusta na ongi valmis.

Lõika vorst sektoriteks ja serveeri näiteks keedukartuliga.


 
See roog ületas mu ootused ja keedetud kartuliga maitses see imeiselt. Eriti see kaste!


No comments:

Post a Comment