Kuigi on minu kodulinnas koguaeg olnud üsna asjalik kalapood olen ma oma iseseisva elu jooksul seal käinud täpselt kaks korda. Eelmine kord tõin haugi. Lapsepõlvest mäletan, et vanaema ikka üsna tihti laekus meile kotitäie silkudega ja siis puhastas need ise ära ka. Isetehtud vürtsikilu oli üsna sage roog meie peres.
Ilmselt olen ma piisavalt mugav inimene ning lihtne on osta kõik asjad
ühest kohast. Kalapoodi mineku peab aga planeerima ja spetsiaalselt ette
võtma. Tööinimesena ei olnud varemalt selleks ka eriti aega. Pood
töötas, siis kui mina olin tööl ja puhkas ka siis kui minagi. Mitu korda
kõndisin kalapoest lihtsalt mööda, sest sularaha minu taskus on üsna
harv nähtus. Mikski pärast on nii, et lihapoes ja kalapoes saad ikka ainult sulas maksta.
Asjast rääkides siis seekord tõin ma kalapoest räimesid ja forelli. Otsest plaani mul nendega ei olnud. Aga kui ma lapsele lasteaeda järgi läksin küsis ta, mis üllatus mu talle täna on. Üllatasin seda suure kalaga. See sobis hästi ja telliti kalasaia. Aga kuna kalasaia täna süüa ei saanud, siis telliti ahjukala ka. Nii saigi poolest õhtusöök ja teise poole panime soola.
Meie pere saiakala ehk soolaforell
(tuginen retseptile raamatust "Suur Kokaraamat" ja seal on valmistamiskäigus teatud erinevused, aga meil tuleb nii ka hästi välja)
~800g lõhe või forelli fileed
4 spl meresoola
4spl suhkrut
2spl musta purustatud pipart
soovi korral maitseks:
tilli
sidrunikoort
Sega kõik ained omavahel. Võta piisavalt suur vaagen või taldri kuhu saad filee laiali laotada. Piusta pool maitsesegust vaagnale ja aseta sellele filee. Ülejäänud maitsesegu piusta ühtlaselt kalale peale, patsuta õrnalt kinni. Kata vaagen toidukilega ja aseta külma. Kala on soovitatav keerata iga 12 tunni järelt ning valmib see 24-48h. Meil väga palju kannatust ei ole ja seetõttu lõikame kala lahti juba hiljemalt 24h pärast. Enne lahtilõikamist pese kala pealt maha sool, tupsuta kuivaks ja lõika noaga õhukesed viilud.
Maitseb eriti hea võisaiaga.
Marineeritud räimefileed
Nagu eelpool mainitud, siis tõin poest ka kilo räimesid ja mitte kassile. Kuigi mu kass oli täiesti hullumas, sõi ära mitu räime ja järgmisel päeval kõik mis puhastamisest järgi jäi.
Räimed läkid marinaadi. Selleks fileerisin räimed. Kuna mulle see luu seal kala sees väga ei sümpaiseeri, siis eemaldasin ka selle, aga keda see ei häiri saab poole vaevada eemaldades vaid pea ja sisikonna.
Esmalt tuleb puhastatud räimed praadida. Sellekso on vaja:
2-3 muna
jahu
soola
pipart
Klopi soola ja piprada lahti muna laiemas kausis. Teise kaussi pane jahu. Kasta fileed ükshaaval esmalt muna sisse ja siis jahusisse ja siis kuumale pannile. Prae kuldpruuniks
Marinaad:
1 porgand
1 sibul
5 pipratera
2-3 vürtsitera
1 loorberileht
soola
suhkrut
500ml vett
õli
Kuumuta potis õli ja hauta sells pisut sibulat ja porgandit. Seejärel vala sina vesi ja maitsevürtsid, sool, suhkur. Kui marinad on keema tõusnus lisa ka äädikas ja tõsta pott tulelt. Lase jahtuda ning vala kõrkemasse potti või kaussi lautid räimedele.
No comments:
Post a Comment