Hiljuti õnnestus mul saada pool suurt kõrvitsat. Keetsin selle püreeks, panin selle külmkappi purki ja nüüd saan seda kasutada siin-seal ning katsetada huvitavaid retsepte.
Vürtsikas kõrvitsasupp läätsede ja kookospiimaga
Päris mõnus kreemine supp, sobib väikestele draakonilaste hommikusöögiks. Aga külmal talvel ideaalne, mõnusalt seest soojaks tegev. Läätsed jäid mul pisut tooreks vist, pole kunagi läätsedega tegemist teinud seega ei oska hinnata, kas keesid valmis või mitte, aga hamba all olid tunda.
Retsept pärineb nami-namist, aga kuna mul oli kürvitsapüree juba valmis ja sellerivarre asemel oli juur, siis tegevuskäik oli pisut erinev ning tegin pool kogust.
1 väike sibul
1 küüs küüslauku
2 cm jupp riivitud ingverijuurt
u veerand kauna tšillipipart
2,5 dl kõrvitsapüreed
1 porgand
porgandiga samas koguses juursellerit
2,5 - 5 dl kuuma vett
2 dl kookospiima
peotäis läätsesid
võid praadimiseks
soola
musta pipart
Hakki/riivi tšilli, küüslauk jaingver ja sibul. Koori ja haki pordand ning seller.
Esmalt kuumuta võis küüslauk, sibul, tšilli ja ingver, siis lisa porgand ja seller ning kuumuta veel pisut, u 5 min. Kalla peale vesi ja keeda juurviljad pehmeks. Seejärel lisa kürvitsapüree, lase keema ja püreesta köögiviljad (võib ka enne püreestada). Pane uueti tulele lisa kookospiim ja läätsed, maitsesta soola-pipraga. Keeda veel u 10 minutit.
Vürtsikas kõrvitsalatte
Leidsin selle retsepti kulbikeerutaja blogist. Sisuliselt on tegemist piimakohviga, mille sisse on pandud kõrvitsapüreed. Idee väga hea ja maitsev samuti, aga minu jaoks on midagi paidagi ära, midagi häirivat. Pean veel katsetama ja timmima nagu öeldakse. Aga, et retsept kaduma ei läheks panen kirja.
Kogus ühele
2/3 kruusi piima
1 espresso või 1/3 kruusi kanget kohvi
1 spl kõrvitsapüreed
1spl suhkrut
1/4-1/2 tl vürtsi (kaneel+kardemon+nelk)
soovi korral 2spl vanilliekstrakti
Pane piim, suhkur ja püree tulele kuuumuta auramiseni lisa vürtsid (mina lisasin vürtsid kohe kuumutamise alguses). Mõnusa piimavahu saamiseks võib lasta 15sekundit blenderis või saumiksriga läbi suristada. Kui kumbaki pole, siis aitab ka töö vispliga. Kalla segu kruusi ja vala peale kohv.
Peale sobob vahukoor.
No comments:
Post a Comment