Tuesday, 26 October 2010

Jogurt ja toorjuust


Juhtudes lugema järgekordset postitust omatehtud jogurtist otsustasin kah uuesti proovida. Tingimused on ju seekord palju paremad, kui esimene kord tehes ja ka teadmisi rohkem. Kuigi ka jogurti valmistamise juhtnööre on erinevaid, siis toon siin välja selle ühe, mida ise kasutasin.



Jogurti valmistamiseks on vaja:
1l piima
3-4spl jogurtit (kasutasin Farmi kilepakendis jogurtit)
Palju sooja

Kuumutasin piima kuni aurumiseni(80 kraadini). Seejärel valasin klaasist nõusse ja lasin segamatult jahutda u 45 kraadini. Minul kraadiklaasi ei olnud, seega katsusun nii, et käega oleks tuntavalt soe, aga enam mitte kuum. Kui piim oli piisavalt jahtunud niristasin mööda servi juurde jogurti, mis eelnevalt oli segatud 3-4spl toasooja piimaga (mööda servi seetõttu, et piima kilet mitte lõhkuda). Katsin nõu kaanega, mässisin teki-salli sisse ja panin ragiaatori äärde heisma. Õhtul tegin hommikus oli valmis. Enne söömist lasin veel kaks tundi külmkapis seista.

Osa jogurtist sõin segatuna kõrvitsa-ingveri marmelaadi ja müsliga. Väga mõnus kõhutäis.



Suuremast osast jogurtist valmistasin toorjuustu. Asetasin sõelale riidetüki ja valasin jogurti sinna peale. Lasin enamvähem terve päeva külmpapis nõrguda, aegajalt noa või lusikaga liigutades, et see nö kuivem ei takistaks nõrgumist.
Saia/leiva peal väga mõnus. Võib proovia segada veel erinevate lisanditega (ürdid, küüslauk jne). Ise tahan proovida sellest ka kooki valmistada. Tuleb ju tunduvalt odavam, kui poest valmis toorjuustu osta ja kindlasti on ka tunne seejuures palju uhkem.
Liitrist piimast sain pisut üle 200g toorjuustu (miinus ärasöödud kausitäis jpgurtit).



Oluline on mitte unustada jogurtist juuretis võtta järgmiseks korraks (mina sel korral muidugi unustasin).

No comments:

Post a Comment